Tudomány

Újrahasznosítás előtt a cigarettacsikkek

A cigarettacsikkekből kinyert vegyszer acélcsövek rozsdásodását előzheti meg.

Becslések szerint évente 4,5 billió (4,5 ezer milliárd) cigarettacsikk kerül a környezetbe a világon, és a csikkek nemcsak a szemet szúrják, de többek között halak pusztulását is okozhatják.
Az újrahasznosítási lehetőségek kutatása már régóta napirenden van, és kínai tudósok most azt állítják, áttörést értek el.

Az Industrial & Engineering Chemistry Research című tudományos lapjában megjelent cikkben a szerzők beszámolnak arról, hogy kilenc olyan anyagot azonosítottak a cigarettacsikkben, amelyekkel ha bevonják az N80 típusú, olajvezetékekben használt acélfajtát, a védőréteg meggátolja annak rozsdásodását.

“A fémfelület megóvható, a vasatom további felbomlása pedig megelőzhető” – írják a cikkben a többek között nikotint tartalmazó vegyület hatásáról.

A kínai állami olajcég finanszírozta kutatás eredménye többek között azért lehet fontos, mert az olajiparban használt acélcsövek rozsdásodása évente dollármilliókba kerül a cégeknek.
Kínában él a legtöbb, mintegy 300 millió dohányos a világon, és az országban fogyasztják el a világ cigarettáinak egyharmadát. A kínai férfiak közel 60 százaléka dohányzik, átlagosan napi 15 szálat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik