Tudomány

Neil Armstrong bírálja Obamát

Armstrong szerint rossz tanácsadókra hallgatott az elnök, amikor törölte a költségvetésből a Holdra visszatérés programját.

Obama februárban jelentette be, hogy Washington nem költ többet elődje, George Bush által 2004-ben indított, a Holdra való visszatérést, majd a Marsra való űrutazást magában foglaló Constellation nevű űrprogramra. Néhány héttel később ismertette saját űrkutatási elképzeléseit, amelyek szerint 2035-re tervezik a Marsra történő űrutazást, és kifejlesztik az űrsiklók újabb nemzedékét.

Az elnök egy titokban eljáró kis csoport véleménye alapján döntött a Constellation űrprogram leállításáról – vélte Armstrong a szenátus kereskedelmi, tudományos és közlekedési bizottságában tartott meghallgatáson.

“A NASA-ban (amerikai űrhajózási hivatal), a védelmi minisztériumban, a légierőnél. a tudományos akadémiánál, a légiközlekedési iparnál és az egyetemi oktatásban sem találtam senkit, aki hallott volna az elnök döntéséről a bejelentés előtt” – mondta Armstrong, aki nyilvánosan kampányol a Constellation folytatása mellett.

Az űrhajós szerint sem Charles Bolden, a NASA igazgatója, sem John Oldren, az elnök tudományos főtanácsadója nem tudott a tervről. Utóbbiak a szenátusi bizottsági meghallgatáson kénytelen-kelletlen védelmükbe vették az elnöki elképzeléseket.

Ajánlott videó