Tudomány

Ősi megakrokodilt találtak

238 millió éves, azaz triász kori, krokodilszerű ragadozó majdnem teljesen épségben fennmaradt csontvázát tárták fel brazil paleontológusok.

Az őskövületet Dona Francesca mellett, Porto Alegrétől, Rio Grande do Sul szövetségi terület fővárosától 260 kilométerre találták.

A Prestosuchus chiniquensis nevű állat majdnem hét méter hosszú volt, súlya pedig megközelítette az egy tonnát. Állkapcsában fűrészfogak sorakoztak. A fosszíliára olyan üledékes kőzetben bukkantak, amely évmilliókkal ezelőtt tó volt. A tudósok feltételezése szerint a krokodilszerű ragadozó a vízben rejtőzködve leshetett a szomjukat oltó növényevőkre.

“Olyasmi lehetett, amit elképzelni sem tudtunk” – hangsúlyozta a lelettel kapcsolatban Lucio Roberto Da Silva, aki egyaránt szenzációsnak nevezte mind a krokodilszerű lény méreteit, mind azt, hogy milyen tökéletes állapotban maradt fenn a fosszília.

A brazil biológus szerint a felfedezés segít jobban megérteni a prestosuchus anatómiáját, precízebben felvázolni a csontvázát. A mostani kövület az egyetlen olyan fosszília, amelyben megőrződött a csúcsragadozó hátsó lába, így a lelet segítségével a tudósok megérthetik, hogy miként mozgott a prestosuchus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik