Tudomány

Az Elm utcai rémálom igaz is lehet?

Délkelet-Ázsiában volt olyan év, amikor több fiatal halt meg álmában, mint autóbalesetben.

Most, hogy az 1984-es Rémálom az Elm utcában című film remake-je a mozikba került, újra felmerült a kérdés: meghalhatunk-e álmunkban egy rémálomtól? Bár elvi lehetőség van rá (rossz egészségi állapot miatt lehet az alvó embernek szívrohama), a válasz alapvetően nem. Viszont létezik egy olyan betegség, amely számos ember halálát okozta már alvás közben.

A SUNDS (sudden unexpected nocturnal death syndrome – váratlan éjszakai halál szindróma) nevű genetikai eredetű betegség esetén a test nem képes megfelelően koordinálni azokat az elektromos jeleket, amelyek a szívverést szabályozzák, így előfordulhat, hogy a szív egyszerűen megáll alvás közben.

A betegség alapvetően fiatal felnőtt férfiakat érint, leginkább a délkelet-ázsiai régióban. A halálesetek azért történnek éjszaka, mert ilyenkor a szívverés alapvetően gyengébb, így azon elektromos problémák hatása, amelyek a SUNDS-ot okozzák, felerősödik és a beteg szíve végül egy görcs következtében megáll.

Kutatók korábban már vizsgálták, hogy a rémálmok okozta stressz esetleg képes-e kiváltani a szívmegállást, azonban erre nézve semmilyen bizonyíték nincs. Ami tény, hogy Wes Craven, az eredeti Rémálom rendezője ebből a betegségből merített ihletet filmjéhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik