Tudomány

Öt éven belül jöhet a fogamzásgátló férfiaknak

Öt éven belül piacra kerülhet a férfiak számára kialakított fogamzásgátló szer, vélhetően nem tabletta, hanem injekció formájában.

Az elképzelések szerint a hormoninjekciót két havonta kellene beadni a férfiaknak ahhoz, hogy az anyaggal a nők által szedett tablettához hasonló hatást érjenek el – derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által támogatott német kutatásokból.

A Münsteri, valamint a Hallei Egyetemem 2009 óta folynak kutatások a témában. Németországban jelenleg 80 pár vesz részt a programban, mindeddig teljes megelégedettséggel – állítják a tudósok.

A münsteri szakemberek szerint az első injekció után három hónappal a férfiak szervezete már nem termelt spermiumot. Mint mondták, a mechanizmus ugyanolyan megbízható, mint a klasszikus tabletta, és a sterilizáláshoz hasonlóan biztos is.

Németországban a fogamzásgátló tabletta jelenti a legnépszerűbb védekezési módszert a nem kívánatos terhességek ellen. A 20 és 29 év közötti nők között 72 százalék használ tablettát, míg a 20 és 44 év közötti korosztályban 55 százalék ez az arány.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik