Tudomány

Óriáscsillag születése fényképen

A csillag tömege nyolc-tízszerese a Napénak, és több százezer év alatt a galaxis egyik legfényesebbje lesz.

A képeket az Európai Űrügynökség (ESA) Herschel-teleszkópja készítette, amelynek 3,5 méteres főtükre nagyobb, mint bármelyik űrbeli távcsőtükör.

Az űrtávcső felvételei úttörő ismeretekkel szolgálnak a csillagok születéséről. A teleszkóp a Tejútrendszer egésze mögött meghúzódó távoli galaxisok és lenyűgöző porfelhők ezreit fényképezte – számolt be csütörtökön az ESA.

A legnagyobb szenzáció az a születőben lévő óriáscsillag, amely több százezer év alatt fejlődik majd a galaxis egyik legnagyobb és legfényesebb csillagává. A növésben lévő csillag már most 8-10-szerese a Nap tömegének, és az őt körülölelő gáz- és porfelhő tömege kétezerszer haladja meg a Napét. A csillag ebből a gáz- és porfelhőből táplálkozik.

“Eddigi ismereteink szerint nem lehetséges, hogy egy olyan csillag fejlődjön, amelynek tömege nyolcszor nagyobb a Napénál” – mondta Annie Zavagno, a franciaországi Marseille-ben működő asztrofizikai labor kutatója.

A növekvő csillag megfigyelésétől a kutatók válaszokat remélnek arra, hogy egyes esetekben miért nem oszlik fel ez a felhő, mielőtt a csillag tovább “hízna”.

A Herschel felbocsátása előtt a tudósok számára nem volt világos, hogy a Tejútrendszerben az anyag miként áll össze a megfelelő tömegben és hőmérsékleten, hogy csillaggá váljon – fogalmazott Sergio Molinari olasz kutató.

Az ESA űrtávcsöve csillagbölcsők egész sorát fényképezte a Tejúton.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik