Tudomány

Bombának nézték a Gömböcöt a helsinki repülőtéren

Fegyveres kommandósok vitték el a magyar feltalálót.

Plasztikbombának néztek egy Gömböcöt a helsinki repülőtéren, riasztották a kommandósokat, lezárták és kiürítették a csarnok egy részét – tájékoztatott Domokos Gábor, a Gömböc feltalálója. Domokos Gábor Pekingből tartott Budapestre helsinki átszállással, amikor kézi poggyásza a biztonsági vizsgálat alkalmával, az átvilágítás során fennakadt az ellenőrzésen. Az egyetemi professzor elmondta, hogy először nem tudta mire vélni a dolgot, neki azt mondták, hogy nem tudják kivenni a csomagot a fedett berendezésből, majd kisvártatva fegyveres kommandósok jelentek meg és kiürítették, lezárták azt a csarnokrészt, ahol ő tartózkodott.

Mint kiderült, a kézpoggyászban volt átlátszó műanyagból készült, egy 90 milliméteres Gömböc, ami mellé a csomagoláskor a számítógéphez, telefonhoz használatos hálózati zsinór, telefontöltő került. Az átvilágított furcsa tárgy és az elektromos kábelek láttán azonnal jeleztek a terrorelhárítóknak, akik golyóálló mellényben, teljes fegyverzetben siettek a helyszínre.

Domokos Gábor elmondta, hogy volt nála egy angol nyelvű brosúra is a Gömböcről, de csak hosszú idő elteltével – miután maguk is meggyőződtek róla – vált a gyanakvó biztonságiak számára világossá, hogy egy ártalmatlan magyar világtalálmányról van szó. A csarnokrész lezárása 45 percig tartott.

A Gömböc az első ismert homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet. Feltalálói Domokos Gábor és Várkonyi Péter az elmúlt napokban Kínában, a sanghaji világkiállítás magyar pavilonjában jártak, amelynek főszereplője a mindig “talpra álló” Gömböc.

A Gömböcöt Magyarországon sem ismeri még mindenki, közelről látni és kézbe fogni pedig nagy valószínűséggel több kínai fogja majd, mint magyar. A különleges alakzatú, világhírűvé vált tárgyat a Magyar Posta a közelmúltban – a sanghaji világkiállítás május elsejei megnyitása alkalmából – egy bélyegíven jelenítette meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik