Tudomány

Először került postai bélyeg a borítékra (1840)

Anglia, május 6. – 170 évvel ezelőtt adták ki az első hivatalos postai bélyeget Angliában. Ezzel sikerült rendbe tenni a kézbesítésért fizetendő díjak rendszerét.

A XIX. elejére hatalmas káosz lett úrrá Nagy-Britannia postázási rendszerében. A díjak kiszámítása bonyolult volt, ráadásul a tarifa igen magasra emelkedett, 2-8 penny volt. A helyzetet nehezítette az is, hogy nem a küldemény feladójának, hanem a címzettnek kellett a kézbesítésért fizetni, amit gyakran megtagadtak. Ez még némi trükközésre is módot adott: sokan olyan jeleket hagytak a borítékon, amelyből a címzett számára egyértelművé vált, hogy mi az üzenet tartalma, így az átvétel lényegében feleslegessé vált. Akkoriban ráadásul az újságok kézbesítése olcsóbb volt mint a leveleké, így az sem volt ritka, hogy a cikkek szövegében aláhúzott szavakból összeolvasandó üzeneteket küldtek egymásnak az emberek.

A posta számára mindez tetemes bevételkiesés okozott, emiatt elkerülhetetlenné vált a rendszer megreformálása. Végül Rowland Hill – egy falusi tanítóból lett főtisztviselő – terve bizonyult a legmegfelelőbbnek. Javaslatára bevezették, hogy ne a címzett, hanem a feladó fizesse a díjat, amit egységesen egy pennyre mérsékeltek. Arra a problémára pedig, hogy a díjat anélkül is ki tudják fizetni, hogy elmennének egy postahivatalba, a bélyeg lett a megoldás.

Az első bélyeg, a „Penny Black” Henry Corbould grafikus rajzából született, és Viktória királynőt ábrázolta.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Magyar Filatéliai Tudományos Társaság honlapja

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik