Tudomány

Várandós bagósnak kövér gyereke lesz

A terhességük időszakában is cigarettázó asszonyok gyermekei között gyakori a káros, hasi elhízás.

Az köztudott, hogy a terhesség alatti dohányzás számtalan módon befolyásolja a születendő gyerek egészségét. Kutatók egy csoportja tizenéves gyerekekzsíranyagcseréjének alakulását vizsgálta.

A hatásmód még nem ismert, de azt már kimutatták, hogy a nikotin lerakódik a magzat testében, és sokkal tovább marad ott, mint az anyáéban. Azt állatkísérletek is igazolták, hogy megszületés előtt a magzat agyának bizonyos területeit a nikotin befolyásolja, éppen azokat a központokat, amelyek az éhséget, illetve a kalória elégetését szabályozzák.

A kutatók félezernél több, 12-18 éves fiatalt vizsgáltak. A vizsgálatok során feltérképezték a tinédzserek hasi szöveteiben található zsír mennyiségét is, ugyanis ez az, ami igazán befolyásolja a szív-, és érrendszerin betegségek kialakulását. Bár kisebb korban még nem volt különbség, azon 17-18 esztendős fiatalok esetében, akiknek az anyja terhesség alatt cigarettázott, átlagosan 26 százalékkal több bőr alatti zsírszövetet mértek, mint a nemdohányzó asszonyok gyerekeinél. Még nagyobb volt a különbség a veszélyes, hasi elhízás szempontjából: ott a zsírszövet 33 százalékkal volt több.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik