Tudomány

Csütörtökön hajnalban meteorzápor

Csütörtökön hajnalban jön az Éta Aquarida raj. Észak-északkelet felé kell majd nézni, ha derűs lesz az égbolt.

Mint a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) honlapján olvasható, az Éta Aquarida meteorraj a hajnali pirkadatot megelőzően látszik majd. A látvány megéri a fáradtságot, mivel a meteorok nagyon hosszan, több másodpercig repülnek a légkörben, fénylő csíkot húzva maguk után.

Az Éta Aquarida története 1863-ban kezdődött, amikor Hubert A. Newton ősi rajok adatait vizsgálta. Ekkor figyelt fel az április végi, május eleji aktív periódusra, és egészen a Kr.u. 401-ig visszamenően talált feljegyzéseket a raj jelentkezéséről. Hivatalosan 1870-ben fedezte fel a jelenséget G.L. Tupman, majd 1876-ban Alexander S. Herchel felismerte, hogy a raj a Halley-üstökösből visszamaradt por, amelyet a Föld májusban és októberben keresztez.

“Egy öreg meteorrajjal van dolgunk. Ezért lehet megfigyelni olyan régóta, ezért annyira komplex a szerkezete. A maximuma idén május 6-án hajnalra várható. Sajnos az utolsó negyedben lévő Hold zavarni fogja a megfigyelést, de a tapasztalatok szerint ekkora holdfázis mellett már érdemes vizuális észleléseket folytatni, csak ne a Hold felé nézzünk, hanem észak-északkelet felé” – emeli ki az MCSE honlapja.

Ajánlott link:
A Magyar Csillagászati Egyesület oldala

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik