Tudomány

A növekedési hormon valóban dopping

Ausztrál kutatók először találtak tudományos bizonyítékot arra, hogy a betiltott emberi növekedési hormon (HGH) valóban növeli az atléták teljesítményét.

A HGH szedése mérsékelt teljesítményjavulást eredményez, ám csak a sprintelésnél. Nem növeli az erőnlétet és a kitartást, hanem inkább az izomzat robbanékonyságát – állítják a szakemberek.

A HGH használatát 2004 óta tiltja a NOB és más sportszövetségek, ám meggyőző tudományos bizonyíték még nem volt arra, hogy valóban teljesítménynövelő-e. Minden korábbi tanulmányt kicsiny körben és rövid ideig végeztek.

A humán növekedési hormon egy fehérje, amelyet az agyban található agyalapi mirigy termel. Az ember egész élete alatt termelődik. Leginkább ismert szerepe a növekedés, a csontok növekedésének elősegítése. Gyártanak az emberi szervezet által természetes úton termelt növekedési hormonnal azonos növekedési hormont, de ezt kizárólag gyógyászati célra használják bizonyos betegségek esetében. Atléták izomnövelés, teljesítménynövelés céljából használják szívesen, különösen azért, mert más doppingszereknél nehezebben mutatható ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik