Tudomány

Meglágyul a férfiak szíve

Már egy kevés oxitocin is a nőkhöz foghatóan érzékennyé teszi a férfiakat.

Az oxitocin nevű hormon hozzájárul ahhoz, hogy a férfiak érzékenyebben viszonyuljanak mások irányában, legalábbis ez az eredménye annak a kutatásnak, amiben 48 egészséges férfi vett részt. A csoport fele oxitocintartalmú orrsprayt kapott, míg másik fele placebót. Ezek után a szakemberek érzelmileg megindító képeket – például egy síró gyermeket ábrázolót – mutattak az alanyoknak. A férfiaknak a kép láttán meg kellett mondaniuk, mennyire éreznek együtt a képeken szereplőkkel. Később más teszteknek is alávetették őket.

“Az oxitocinos csoport sokkal magasabb empátiaszintet mutatott a placebócsoportnál” – összegezte az eredményeket a Bonni Egyetem pszichológiai klinikájának kutatója. René Hurleman szerint az előbbi csoport tagjai elérték a nőknél megszokott értékeket.

Az agy hipotalamusz nevű területéről érkező oxitocin hormonnak többek közt vágyfokozó hatása van, erősíti az anya-gyermek kapcsolatot, de ez váltja ki a szülési fájdalmakat is. Korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy a hormon befolyással van az emberi pszichére és a szociális viselkedésre. A mostani felfedezések révén lehetséges, hogy az oxitocint a későbbiekben a skizofrénia kezelésére is alkalmazzák.

Ajánlott videó