Tudomány

Palesztin lány fejlesztette tovább a fehér botot

A világ által leginkább terrorista-központként ismert Náblúz-ból származik az a lány, aki most San Joséban bemutathatja a mindent látó fehér botot.

A 14 éves Aseel Abu Leil két osztálytársával benevezett az Intel International Science and Engineering Fair rendezvényre, ahol hatmillió pályázó közül bekerültek abba az 1500-ba, amelyik élőben is bemutathatja találmányát.

A kislány vak nagynénjétől kapta az inspirációt, hogy kifejlessze a fehér bot egy új generációját. Az újdonság lényege az, hogy a boton két infravörös érzékelő is helyet kapott, amely így egyszerre érzékeli a tulajdonos előtt álló akadályokat, illetve a földben található mélyedéseket. Az esetleges akadályokat a bot különböző hangokkal jelzi a tulajdonosának.

Bár mindkét típusú bot forgalomban van már, az előre és a lefelé “látó” verziót még senki sem kombinálta.

Miután az Intel a három kis feltalálóból csak kettőnek az utazását állja, így a lányok pénzfeldobással döntöttek arról, hogy ki menjen Amerikába. Végül pont Aseel lett a vesztes, az ötletgazda. Később azonban ráköszöntött a szerencse, az ENSZ egyik szervezete az UNRWA úgy döntött, ők állják a harmadik lány költségeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik