Tudomány

Itt a világ legkisebb és legkönnyebb mikroszkópja

A lencse nélküli, távgyógyászatban használható új képalkotó technológia (angol elnevezése alapján: LUCAS) gyökeresen átalakíthatja az orvoslást.

A Science Daily (www.sciencedaily.com) tudományos portál beszámolója szerint Aydogan Ozcan, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) munkatársának találmánya nem lencséket alkalmaz a nagyításhoz, hanem holográfiás felvételeket készít a testben található mikrorészecskékről és sejtekről: fénykibocsátó diódával világítja meg az “objektumot”, és digitális szenzorral rögzíti a felvételt. A technológia segítségével vérmintákról és más folyadékokról készíthetnek felvételeket, amelyeket számítógépes program elemez.

Az új mikroszkóp mindössze 46 gramm tömegű, nagysága körülbelül akkora, mint egy tyúktojás. A kompakt eszközhöz csupán USB-csatlakozás szükséges, amellyel okostelefonhoz, PDA-hoz vagy számítógéphez kapcsolódik, majd az áttöltés után a rendszer a kórházba, a szakemberekhez továbbítja a felvételeket. A készülékbe apró csip segítségével jut be a vér- vagy nyálminta. A mikroszkóp képes pontosan azonosítani például a vörösvértesteket, a fehérvérsejteket vagy vérlemezkéket is.

Videó az új csodaműszerről:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik