Tudomány

Az ablakra építhetik a jövő napelemeit

A napcellák rövidesen a falakon és ablakokon is feltűnhetnek, és még hatékonyabban alakíthatják elektromos energiává a nap melegét.

Az edinburgh-i Heriot-Watt Egyetem kutatója, Tapas Mallick olyan alacsony költségű fénygyűjtő hálót tervezett, amely falra, tetőre, vagy akár dupla falú ablaküveg belsejébe helyezve kis napkollektorban végződő , tölcsérszerű eszköz segítségével gyűjti össze a fényt. Az eszköz előnye, hogy a közvetett fényt mozgás nélkül irányíthatja a napcellához.

Mallick a napfénygyűjtő berendezést különböző polimerekből kísérletezte ki olyan anyagokat választva, amelyek speciális fénytörő tulajdonságai lehetővé teszik, hogy a tölcsér belsejébe jutva a fény ne szökhessen meg, mielőtt eléri a napcella felszínét. A fejlesztés a teljes belső tükröződésnek (TIR – total internal reflexion) is nevezett jelenséget használja ki.

Az olcsó polimerek használásával Mallick a photovoltaikus napcellák költségeinek 40%-os csökkenésére és 20%-kal hatékonyabb áramtermelésre számít, és véleménye szerint ezzel a megoldással a napcellák akár négyzetméterenként 200 watt áram megtermelésére is képesek lehetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik