Tudomány

20 éve lát helyettünk a Hubble

Administrator
Administrator

2010. 04. 23. 14:10

1990. április 25-én indult az űrbe a teleszkóp, amely a kezdeti meghibásodás után számtalan páratlan felvétellel gazdagította tudásunkat az űrről.

A szakemberek azt remélték, hogy a Hubble teleszkóp felvételei révén közelebb juthatnak a világegyetem keletkezésének megismeréséhez. Miután a légkör nem zavarja az észlelésben, így akár ötvenszer gyengébb fényű objektumokról is képes felvételeket készíteni, mint a földi távcsövek. Az általa küldött képek bepillantást engednek a világűr eddig ismeretlen mélységeibe, például egymást valósággal felfaló galaxisok látványos ütközéseibe, újabb csillaghalmazok születésébe.

Az űrteleszkóp első képei homályosak voltak, óriási csalódást kiváltva a tudóstársadalomban. Egy, az űrben elvégzett nagyjavítás után azonban a távcső szenzációs minőségű képekkel hálálta meg a törődést. 1993 és 2002 között négy karbantartó missziót bonyolítottak le, az ötödiket biztonsági okokból kellett elhalasztani a Columbia űrrepülőgép 2003-ban bekövetkezett tragédiája miatt.

A szünet miatt veszélybe került a Hubble további létezése, ám végül tavaly május 24-én sikeresen végrehajtottak egy utolsó nagyjavítást, így a küldetés jelentősen meghosszabbodott, a teleszkóp várhatóan egészen 2014-ig üzemelhet majd.

Utóda a James Webb űrteleszkóp lesz, amelynek főtükre már 6,5 méteres, üzembe helyezése pedig 4,5 milliárd dollárba kerül majd.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.