Tudomány

Nagy az asztma esélye koraszülötteknél

A 25. terhességi hét előtt született gyerekeknél egész életen át tartó tüdőproblémák léphetnek fel.

A University College London kutatói megállapították, hogy az igen korán született babáknál később abnormális tüdőfunkcióik alakultak ki, és kétszer gyakrabban jelentkezett náluk asztma, mint a normál időre született gyerekeknél.

Janet Stocks és kollégái a Reuters beszámolója szerint -egy nagy tanulmány adatait elemezték, amelyben 25. terhességi hét előtt született gyerekek egészségi állapotát követték nyomon. A gyerekeket 2, 6 és 11 éves korukban vizsgálták meg, az eredményeket pedig ugyanolyan korú, nemű és etnikumú gyerekcsoport adataival hasonlították össze.

A légzésfunkciót vizsgáló eredmények 56 százaléka abnormális volt a koraszülötteknél – közölték a kutatók egy amerikai szaklapban megjelent tanulmányukban – , minden negyedik gyereknek pedig asztmája volt.

Stocks hozzátette, hogy amint a gyerekek tüdeje és légútjainak átmérője növekszik, “kinőhetik” a tünetek egy részét. Ugyanakkor fennáll annak a veszélye, hogy életük során a későbbiekben krónikus obstruktív tüdőbetegség formájában újra felbukkannak hasonló tünetek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik