Tudomány

Csontot ettek vacsorára az ősi férgek

Mintegy harmincmillió évvel ezelőtt fura kinézetű férgek táplálkoztak a korai bálnák csontvázából, bizonyítják most megtalált fosszíliák.

Az Osedax nemzetséghez tartozó csontférgeket hat évvel ezelőtt írták le a tudósok, a lények majd háromezer méteres mélységben bálnacsontvázakból táplálkoztak. Amikor e férgek lárvái rátalálnak egy nagy tengeri állat – bálna, vagy oroszlánfóka tetemére, egy speciális, gyökérszerű képződmény segítségével rácsatlakoznak a csontvázra. A továbbiakban a férgek valósággal kicsíráznak, kis fákra emlékeztetve felnőttkorukban.

A németországi Christian-Albrechts Egyetem kutatói most olyan kilyuggatott őskori bálnacsontokat vizsgáltak meg, amelyekben a járatok mérete, alakja kísértetiesen emlékeztet a modernkori Osedax-férgek által gyártott furatokra. Ebből arra következtettek a tudósok, hogy a csontférgek már évmilliók óta népesítik be az óceánok mélyét.

“A kövületeink kora egybeesik azzal az időszakkal, amikor a bálnák elkezdték benépesíteni az óceánokat” – hangsúlyozta Steffen Kiel, aki sok éve foglalkozik a mélytengeri ökorendszerekkel és evolúcióval. “Ez a felfedezés sokat elárul arról, hogy milyen kevés az élelemforrás a tengerfenéken, ahol még a kemény bálnacsont is kelendő portéka” – magyarázta a tudós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik