Tudomány

Akku örök életre?

A szupravezetés után itt a szupraszigetelés, de a gyakorlati alkalmazásig hosszú még az út.

Izgalmas tanulmány jelent meg a nagy tekintélyű Physical Review Letters folyóiratban, amelyben orosz és német tudósok a szupraszigetelőkkel kapcsolatos elméletük továbbfejlesztéséről számolnak be.

A tudósok, Valerij Vinokur és Tatjána Baturina, valamint munkatársaik már két éve felfedeztek egy meglepően új jelenséget, vagyis hogy mágneses térben és az abszolút nulla fok közelében (70 ezred Kelvinfok hőmérsékletre hűtve) a titán-nitridből készített vékonyréteg anyag villamos ellenállása a százezerszeresére ugrik.

A kutatócsoport most újabb szenzációs lépésről számol be, és leírja, hogyan viselkedik a szupraszigetelés mikroszkopikus méretekben. Mivel a kutatók ezúttal már részletes számításokig is eljutottak, elkezdődhet a jelenség gyakorlati alkalmazhatóságának előkészítése, amely érzékeny érzékelők létrehozását vagy egészen újfajta, különleges áramkörök kidolgozását jelentheti.

Ismert, hogy a levegőn az akkumulátorból folyamatosan távoznak töltések, mert a levegő nem elég jó szigetelő, ezért egy hosszú ideig magára hagyott akkumulátor előbb-utóbb lemerül.„Ha szupravezetőn engedünk át áramot, akkor az elvileg az idők végeztéig áramlani fog benne, míg a nemrég felfedezett szupraszigetelő »örökké« őrizni fogja a benne lévő töltéseket” – mutat rá Vinokur.

A szupraszigetelés gyakorlati alkalmazásáig valószínűleg hosszú még az út.

Ajánlott cikk:
Lesz örök életű akku? (Népszabadság)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik