Tudomány

Testvérével nyugodtabban szexel a hím darázspók

Jó hír a hímnek, hogy akár kétszer is szexelhet életében. A rossz hír: ha ez tovább tart tíz másodpercnél, akkor az életébe kerül, mert felfalja partnere.

A közönséges darázspók hímjei ügyesen megválasztják, melyik nősténynek adják oda életüket – állapították meg német zoológusok. A darázspóknál (Argiope bruennichi) bevett gyakorlat a szexuális kannibalizmus: a nőstény az aktus után elfogyasztja őt megtermékenyítő partnerét. A hím pókoknak két, párzásra alkalmas szervük van, ami azt jelenti, hogy legfeljebb kétszer párosodhatnak életükben. A második párzásra azonban csak akkor kerülhet sor, ha túlélik az elsőt. A nőstények minden esetben felfalják a náluk jóval kisebb hímet, ha az aktus 10 másodpercnél tovább tart.

Klaas Welke és Jutta Schneider, a hamburgi egyetem Zoológiai Intézetének kutatói maguk nevelték fel a pókokat, és kizárólag a szüzeket használták fel kísérleteikhez. A hímeket vagy egyenesági rokonaikkal, vagy idegen nősténypókokkal hozták össze. Kiderült, hogy a hímek párzása testvéreikkel gyors volt, tíz másodpercnél rövidebb ideig tartott, így megúszták a kannibalizmust és megőrizték értékes spermiumaikat a következő – egyúttal utolsó – alkalomra.

Az idegen nőstényekkel a hímek párzása tovább tartott, és bár az életükbe került, ezáltal szereztek nagyobb esélyt arra, hogy utódaik egészségesek lesznek, hiszen így elkerülték a beltenyészetet. A kutatók szerint “ez az arra utal, hogy a hímek a nőstény kompatibilitásához igazítják szexuális befektetésüket”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik