Tudomány

Testvérével nyugodtabban szexel a hím darázspók

Administrator
Administrator

2010. 04. 21. 19:23

Jó hír a hímnek, hogy akár kétszer is szexelhet életében. A rossz hír: ha ez tovább tart tíz másodpercnél, akkor az életébe kerül, mert felfalja partnere.

A közönséges darázspók hímjei ügyesen megválasztják, melyik nősténynek adják oda életüket – állapították meg német zoológusok. A darázspóknál (Argiope bruennichi) bevett gyakorlat a szexuális kannibalizmus: a nőstény az aktus után elfogyasztja őt megtermékenyítő partnerét. A hím pókoknak két, párzásra alkalmas szervük van, ami azt jelenti, hogy legfeljebb kétszer párosodhatnak életükben. A második párzásra azonban csak akkor kerülhet sor, ha túlélik az elsőt. A nőstények minden esetben felfalják a náluk jóval kisebb hímet, ha az aktus 10 másodpercnél tovább tart.

Klaas Welke és Jutta Schneider, a hamburgi egyetem Zoológiai Intézetének kutatói maguk nevelték fel a pókokat, és kizárólag a szüzeket használták fel kísérleteikhez. A hímeket vagy egyenesági rokonaikkal, vagy idegen nősténypókokkal hozták össze. Kiderült, hogy a hímek párzása testvéreikkel gyors volt, tíz másodpercnél rövidebb ideig tartott, így megúszták a kannibalizmust és megőrizték értékes spermiumaikat a következő – egyúttal utolsó – alkalomra.

Az idegen nőstényekkel a hímek párzása tovább tartott, és bár az életükbe került, ezáltal szereztek nagyobb esélyt arra, hogy utódaik egészségesek lesznek, hiszen így elkerülték a beltenyészetet. A kutatók szerint “ez az arra utal, hogy a hímek a nőstény kompatibilitásához igazítják szexuális befektetésüket”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Bavaria's State Premier Markus Soeder speaks to supporters after first exit polls were announced on public television at the Bavarian regional government building after the Bavaria state election in Munich, southern Germany, on October 14, 2018. (Photo by Christof STACHE / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.