Tudomány

Egészségre ártalmatlan csőtisztító zselé

Elméletileg ehető, környezetbarát zselés anyagok segítségével tisztíthatják a rendkívül rossz állapotban lévő, elalgásodott vízvezeték-hálózatot Szegeden.

A szegedi Jura Ipari Park ügyvezetője, Ormay Tamás szerint csak egy lépés, hogy egész Szegeden, vagy akár Magyarország minden településén sikerrel alkalmazzák azt az új szegedi szabadalmat, amelynek előnye a mechanikus tisztítótechnológiákkal szemben, hogy általa a vezetékek minden részlete elérhetővé válik.

A géltechnológia alkalmazásával a rendszerbe juttatott sűrű anyag kitölti a cső belső felületét, valamint gond nélkül felveszi a kisebb vezetékek formáját is, így a hagyományos módszernél tökéletesebb tisztítást eredményez. A tisztító gél alapja a guargumi, amely szinte minden, állományjavítót tartalmazó élelmiszerkészítményben megtalálható – mondta Kónya Zoltán egyetemi docens.

A gél a mögé juttatott víz nyomásával elmozdulva mechanikailag tisztítja a cső belsejét, ráadásul a zselés szakaszok között különböző folyadékokat szállíthatunk akár több száz kilométerre is, a két, úgynevezett tartó gélréteg közé fertőtlenítőtartalmú anyagot töltve tehát a teljes karbantartás is megoldható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik