Tudomány

Selyemből agyi implantátum

A részben selyemből készült agyi implantátum közvetlen összeköttetést teremthet az idegi jelek regisztrálására.

John Rogers, az Illinois-i Egyetem munkatársa, valamint a Pennsylvaniai Egyetemen és a bostoni Tufts Egyetemen dolgozó kutatótársai selyemből származó fehérje és vékony fémelektródák felhasználásával állítottak össze elektródasort. A selyem vízoldható és biokompatibilis, feloldódik az agyban és körülveszi az elektródát. Az elektródák tesztjeit érzéstelenített macskákon végezték. Az elektródák rögzítették a macska szeméből jövő jeleket, miközben képeket mutattak nekik.

“Ezek az implantátumok maximalizálhatják az elektródák és az agyszövet közötti kontaktust, miközben minimalizálják az agy sérülését” – magyarázta Walter Koroshetz, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) neurológiai rendellenességekkel foglalkozó intézetének munkatársa.

A szakember szerint az új elektródákat számos eszköznél felhasználhatják, melyeket az epilepszia, a gerincsérülés és más, neurológiai rendellenességek kezelésében alkalmazhatnak. Egy ilyen érzékeny elektróda észlelheti például egy epilepsziás roham kezdetét, és jeleket küldhet annak megszüntetésére. Az észlelt agyi jeleket gerincsérült vagy másként sérült emberek művégtagjaihoz is eljuttathatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik