Tudomány

Kiosztották a zöld Goldman-díjakat

Humberto Rios kubai tudósnak ítélték oda idén az évente hat embernek kiosztott amerikai Goldman környezetvédelmi díjak egyikét.

A 46 éves tudós a vetőmagok sokféleségén, a vetésforgón és a természetes trágyákon és kártevők elleni módszereken alapuló, hagyományos mezőgazdaság híve és támogatója, nemcsak elméletben, de a mintegy 50 ezer kubai gazdálkodót tömörítő Helyi Mezőgazdasági Innovációs Program révén is. Munkájának központi elve, hogy a gazdálkodóknak biztosított autonómia előmozdítja a mezőgazdaság fenntartható pályára állítását, ami igen radikális nézet a hosszú ideje felülről irányított kubai gazdasági modellben.

A zöld Nobel-díjként is ismert elismerés 150 ezer dollár (csaknem 30 millió forint) jutalommal jár, ami csillagászati összegnek számít a 20 dolláros (mintegy 4 ezer forintot kitevő) kubai átlagbérhez képest. Rios elmondta, hogy az összeg egy részét munkája finanszírozására fordítja majd, más részéből házát javíttatja meg. Ez az első eset, hogy kubai állampolgárnak ítélik oda a Goldman-díjat.

Humberto Rios mellett az idei díjazottak között van a szváziföldi Thuli Makamam, a kambodzsai Tuy Sereivathana, a lengyel Małgorzata Górska, az egyesült államokbeli Lynn Henning, valamint a Costa Rica-i Randall Arauz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik