Tudomány

Aranyérem a fenntarthatósági olimpián

Kajtár Máté, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója aranyérmet vett át hétfőn a texasi Houstonban megrendezett I-SWEEP elnevezésű versenyen.

Az I-SWEEP (International Sustainable World /Energy, Engeenering and Environment/ Project Olympiad) nemzetközi tudományos versenyt április 14. és 19. között rendezték meg az Egyesült Államokban. A 70 országból kiválasztott több mint 1000 diák között Magyarországot Kajtár Máté, a 18. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik első díjasa képviselte.

A magyar fiatal a 9-12. osztályos diákok kategóriájában a Veszélyes folyadékok biztonságos tárolása a föld alatt című munkájával a környezetvédelem kategóriában indult. Teljesítményéért aranyéremben részesült, amely 1000 dollár pénzjutalommal is járt.

A tűz- és robbanásveszélyes, a környezetre káros folyadékok biztonságos föld alatti tárolását Kajtár ötlete költségtakarékosan, egyúttal nagy biztonsággal oldaná meg. Háromfalú műanyag tartályok bevezetését javasolja, melyekkel a gyakorlatban lyukadásnál azonnal eldönthető lenne, hogy a külső vagy a belső köpeny sérült-e. Míg a most használatos duplafalú tartálynál a külső fal sérülésekor körbe kell ásni az egész tartályt, addig az új módszerrel a külső köpenyt szegmensekre osztanák, így elegendő volna csak a sérülés azonosított helyén beavatkozni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik