Tudomány

Ehnaton fáraó visszakapta a lábujját

Administrator

2010. 04. 15. 08:05

Egy svájci tudós szerdán átadta Egyiptomnak Ehnaton fáraónak, a legendás Tutanhamon apjának lábujját - közölte az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács (SCA).

A fáraó maradványainak 1907-ben történt vizsgálatakor eltulajdonított lábujjat a régészeti kincsek visszaszolgáltatásának megkönnyítéséről szóló egyiptomi-svájci megállapodás aláírási ceremóniáján adták át az SCA-nak.

“Egyiptomba történt visszatérése után a lábujjat a kairói Egyiptomi Múzeumban állítjuk ki” – írta az SCA közleményében, hozzátéve, hogy a lábujj valóban Ehnaton fáraónak a Királyok Völgyében talált múmiájából származik.

Az időszámítás előtt több mint 1300 évvel élt Ehnatont, a 18. dinasztia uralkodóját hivatalosan februárban azonosították DNS-vizsgálatok segítségével mint a 19 éves korában elhunyt Tutanhamon apját, akinek a sírjában talált gazdag leletet Kairóban állították ki.

A kairói svájci nagykövetség közölte, hogy a “minden valószínűség szerint” Ehnaton maradványához tartozó lábujjat Frank Rühli, a zürichi egyetem múmiaszakértője adta át Závi Havvásznak, az SCA vezetőjének.

“Egy tudós magánkezdeményezéséről van szó, aki saját személyes kapcsolatai révén szerezte vissza a lábujjat egy másik európai országból” – mondta el egy diplomata, aki nem nevezte meg az érintett országot.

2002 óta Svájc a 16. ország, amellyel Egyiptommal megállapodást között a törvénytelenül eltulajdonított régiségek visszaadásáról.

A svájci követség rámutatott: a megállapodás nem visszamenőleges hatású, és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális szervezetének, az UNESCO-nak a régiségek védelméről szóló, 1970. évi egyezményén alapszik.

Egyiptom, amely nemzeti ügynek tartja a világba szétszóródott régiségei visszaszerzését, nemzetközi konferenciát is szervezett a témáról.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.