Tudomány

Ehnaton fáraó visszakapta a lábujját

Egy svájci tudós szerdán átadta Egyiptomnak Ehnaton fáraónak, a legendás Tutanhamon apjának lábujját - közölte az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács (SCA).

A fáraó maradványainak 1907-ben történt vizsgálatakor eltulajdonított lábujjat a régészeti kincsek visszaszolgáltatásának megkönnyítéséről szóló egyiptomi-svájci megállapodás aláírási ceremóniáján adták át az SCA-nak.

“Egyiptomba történt visszatérése után a lábujjat a kairói Egyiptomi Múzeumban állítjuk ki” – írta az SCA közleményében, hozzátéve, hogy a lábujj valóban Ehnaton fáraónak a Királyok Völgyében talált múmiájából származik.

Az időszámítás előtt több mint 1300 évvel élt Ehnatont, a 18. dinasztia uralkodóját hivatalosan februárban azonosították DNS-vizsgálatok segítségével mint a 19 éves korában elhunyt Tutanhamon apját, akinek a sírjában talált gazdag leletet Kairóban állították ki.

A kairói svájci nagykövetség közölte, hogy a “minden valószínűség szerint” Ehnaton maradványához tartozó lábujjat Frank Rühli, a zürichi egyetem múmiaszakértője adta át Závi Havvásznak, az SCA vezetőjének.

“Egy tudós magánkezdeményezéséről van szó, aki saját személyes kapcsolatai révén szerezte vissza a lábujjat egy másik európai országból” – mondta el egy diplomata, aki nem nevezte meg az érintett országot.

2002 óta Svájc a 16. ország, amellyel Egyiptommal megállapodást között a törvénytelenül eltulajdonított régiségek visszaadásáról.

A svájci követség rámutatott: a megállapodás nem visszamenőleges hatású, és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális szervezetének, az UNESCO-nak a régiségek védelméről szóló, 1970. évi egyezményén alapszik.

Egyiptom, amely nemzeti ügynek tartja a világba szétszóródott régiségei visszaszerzését, nemzetközi konferenciát is szervezett a témáról.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.