Tudomány

Delfinek vetődtek partra

Tömegesen sodródtak partra a delfinek Tasmániaban, ahol a természetvédőknek végül tizenegy példányt sikerült megmenteniük, harminc azonban elpusztult.

A helyiek beszámolói szerint a múlt hétvégi hatalmas esőzések és pusztító viharok során nagyjából ötven palackorrú delfin vetődött partra Tasmania nyugati partvidékének egyik folyótorkolatánál. Az állatok valószínűleg táplálékszerzés céljából úsztak fel a Pieman folyón, és a viharok miatt csapdába estek a vízfolyam sekélyebb részeinél.

“Az a folyó mély, sötét, hideg, ráadásul épp árad, esőerdő szegélyezi végig, farönkökkel van tele. Nehéz környezetet jelent egy óceánban élő delfin számára” – mondta David Pemberton tengerbiológus, aki hozzátette, hogy az elmúlt harminc év során egyszer sem találkozott még a mostanihoz hasonló esettel.

A Tasmaniai Park és Vadvilág nevű szervezet adatai szerint harminc delfin pusztult el és tizenegy állatot sikerült visszajuttatni a folyóba. “Reméljük, hogy az időjárási feltételek lecsillapodásával a folyóban maradt delfineknek sikerül majd a saját erejükből visszajutniuk az óceánba” – mondta Chris Arthur vadvédelmi szakember.

Arról, hogy mennyi delfin lehet még összesen a folyóban, nincsenek információk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik