Tudomány

Verseny indulhat a magyar nézőkért Szlovákiában

A digitális televíziós műsorszórásra való átállás és az azzal járó programbűvülés megindíthatja a harcot Szlovákiában a magyar nézőkért a műsorszolgáltatók között.

Szlovákiában a távközlési cégek eddig csak lokálisan, egyes régiókban tették külön hozzáférhetővé a magyar csatornákat. A digitális műsorszórás lehetővé teszi, hogy országosan is bevezessék a magyar programcsomagokat.

A szolgáltatók nagy része sokáig semmibe vette a szlovákiai magyar kisebbség igényeit, de már akadnak olyan társaságok, amelyek speciális programcsomaggal szólítják meg a mintegy félmilliós szlovákiai magyar közösséget.

A piac egyetlen magyar csomagját kínáló cég, a Digi TV tavaly őszi programszűkítése nemcsak a fővárosi és a kassai, hanem a határ menti községekben élő magyar nézőket is érintette. A digitális műsorszórás fokozatos bevezetése viszont 2010-ben új lehetőséget nyújt a magyar csatornák vételére – írja a pozsonyi magyar napilap.

Elsőként az UPC vezetett be új magyar programcsomagot, amelyben hét magyarországi csatorna szerepel. A többi társaság kínálatában nagyrészt a magyar közszolgálati adók szerepelnek az alapcsomagban, a többi magyar adó csak bővített programcsomagok előfizetésével válik elérhetővé.

A mobiltelefonos szolgáltatók közül az Orange cég által kínált Fiber TV alapcsomagjában csupán az m1 és az m2 tévé szerepel. A Duna TV, a Duna II és az RTL Klub adásait külön kell megrendelni az alapprogramhoz. A T-Com Magio TV kínálatának 18 csatornás alapcsomagjában egyetlen magyar sincs. A Skylink távközlési vállalat kínálatából hiányoznak a magyar adók.

A távközlési társaságok szerint a szlovákiai piac túl kicsi ahhoz, hogy a szolgáltatók elérhetővé tegyék az összes magyar adót. A magyar ajkú kliensek így nagyrészt két társaság közt oszlanak meg. Ha több lenne az érdeklődő, akkor vélhetőleg bővítenék a kínálatot is.

Szlovákiban 2012-re fejezik be a digitális átállást, akkortól a szobaantennáknak már nem fogják hasznát venni a tévézők. A szlovák közlekedési minisztérium 20 eurós (5300 forint) utalványokat is felkínál a szükséges műszaki berendezés megvásárlására a hátrányos helyzetben lévőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik