Tudomány

Verseny indulhat a magyar nézőkért Szlovákiában

Administrator

2010. 04. 14. 11:06

A digitális televíziós műsorszórásra való átállás és az azzal járó programbűvülés megindíthatja a harcot Szlovákiában a magyar nézőkért a műsorszolgáltatók között.

Szlovákiában a távközlési cégek eddig csak lokálisan, egyes régiókban tették külön hozzáférhetővé a magyar csatornákat. A digitális műsorszórás lehetővé teszi, hogy országosan is bevezessék a magyar programcsomagokat.

A szolgáltatók nagy része sokáig semmibe vette a szlovákiai magyar kisebbség igényeit, de már akadnak olyan társaságok, amelyek speciális programcsomaggal szólítják meg a mintegy félmilliós szlovákiai magyar közösséget.

A piac egyetlen magyar csomagját kínáló cég, a Digi TV tavaly őszi programszűkítése nemcsak a fővárosi és a kassai, hanem a határ menti községekben élő magyar nézőket is érintette. A digitális műsorszórás fokozatos bevezetése viszont 2010-ben új lehetőséget nyújt a magyar csatornák vételére – írja a pozsonyi magyar napilap.

Elsőként az UPC vezetett be új magyar programcsomagot, amelyben hét magyarországi csatorna szerepel. A többi társaság kínálatában nagyrészt a magyar közszolgálati adók szerepelnek az alapcsomagban, a többi magyar adó csak bővített programcsomagok előfizetésével válik elérhetővé.

A mobiltelefonos szolgáltatók közül az Orange cég által kínált Fiber TV alapcsomagjában csupán az m1 és az m2 tévé szerepel. A Duna TV, a Duna II és az RTL Klub adásait külön kell megrendelni az alapprogramhoz. A T-Com Magio TV kínálatának 18 csatornás alapcsomagjában egyetlen magyar sincs. A Skylink távközlési vállalat kínálatából hiányoznak a magyar adók.

A távközlési társaságok szerint a szlovákiai piac túl kicsi ahhoz, hogy a szolgáltatók elérhetővé tegyék az összes magyar adót. A magyar ajkú kliensek így nagyrészt két társaság közt oszlanak meg. Ha több lenne az érdeklődő, akkor vélhetőleg bővítenék a kínálatot is.

Szlovákiban 2012-re fejezik be a digitális átállást, akkortól a szobaantennáknak már nem fogják hasznát venni a tévézők. A szlovák közlekedési minisztérium 20 eurós (5300 forint) utalványokat is felkínál a szükséges műszaki berendezés megvásárlására a hátrányos helyzetben lévőknek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.