Tudomány

Ritka lelet Coloradoban

Ritka dinoszaurusz koponyatöredékét fedezte fel egy amatőr amerikai paleontológus Colorado állam nyugati részén.

Az Ankylosauridae családba tartozó dinoszauruszok 125 millió évvel ezelőtt jelentek meg, benépesítve Észak-Amerikát, Európát és Kelet-Ázsiát. 65 millió évvel ezelőtt, a nagy kréta-tercier kihalási esemény során tűntek el a Föld színéről. Öt méter hosszú nehézkés, lapos testüket felül kis csontlemezkékből álló mozaikpáncél fedte. Az idetartozó állatok négy lábon jártak, hosszú farkuk végén csonttöviseket viseltek. A szintén páncélozott fej fogatlan csőrben végződött, bár a száj két szélén, mélyen az állkapocsba ágyazva azért voltak apró fogak. Páncéljukat gyakran erős csonttüskék egészítették ki, egyes fejlett fajoknak még a szemhéja is páncélozott volt.

A koponyatöredék egy 45 kilogrammos kőtömbbe van beágyazódva, a szikladarabot tízórás kitartó munkával vésték ki.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban az Ankylosauridae családba tartozó dinoszaurusz koponyatöredékéről van szó, ez lesz az első ilyen jellegű lelet. “Sehol a világon nincs ilyen koponya” – hangsúlyozta az egyedülálló leletet felfedező Kent Hups amatőr paleontológus, aki 16 éve folytat kutatásokat a térségben.

A leletet jelenleg a Denveri Természettudományi Múzeumban vizsgálják, és ha beigazolódik, hogy egy Ankylosauridae családjába tartozó dinoszaurusz a tulajdonosa, a koponyatöredék a Western Colorado’s Dinosaur Journey Museum gyűjteményét gyarapítja majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik