Tudomány

Napenergiával hajtott repülővel a világ körül

A nagyapa a sztratoszféráig hatolt léghajójával, az apa a legmélyebb tengeri merülést hajtotta végre, a fiú pedig napenergiával működő repülővel készül világkörüli útra.

Bertrand Piccard svájci léghajós már a próbarepülésen is túl van a Solar Impulse nevet viselő gépének prototípusával, és 2012-ben tervezi körberepülni a Földet.

A repülőgép karbonszálas anyagból készül majd, és szárnyfelülete, amelyre napelemeket helyeznek, megközelíti majd egy Airbus A340 méretét. A mindössze 1600 kg súlyú gép napelemei a tervek szerint lítium-polimer elemekben raktároznák el az energiát a motorok éjszakai működtetéséhez.

“Ha egy repülőgép képes üzemanyag nélkül megkerülni a Földet, azután már senki sem mondhatja, hogy a hasonló elven alapuló működtetés nem lehetséges gépkocsik, fűtőrendszerek, légkondicionálás, számítógépek és egyebek esetében”, mondta Piccard.

Miután a repülőgépgyártók úgy nyilatkoztak, hogy a gépre vonatkozó előírásokat lehetetlen teljesíteni, Piccard egy versenyjacht-gyártóhoz fordult, hogy építse meg a szárnyszerkezetet. „Ők nem tudták, hogy ez lehetetlen, így megcsinálták” – jegyezte meg némi gúnnyal a léghajós, aki 20-25 nap alatt, óránként 70 kilométeres sebességgel haladva szeretné megkerülni a bolygót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik