Tudomány

Merénylet Lincoln ellen (1865)

Washington, április 14. - Az első elnök, akit meggyilkoltak.

Ezen a napon, 1865-ben a déli államokkal szimpatizáló John Wilkes Booth színész halálos lövést adott le Abraham Lincolnra, az Egyesült Államok elnökére a washingtoni Ford színházban.

Booth eredetileg el akarta rabolni az elnököt, és Richmondba vinni, a Konföderátus központjába. Csakhogy Lincoln az emberrablásra eredetileg kitűzött napon nem jelent meg azon a helyen, ahol a férfi hat társával lesben állt. Két héttel később Richmond elesett az Uniós erők támadása során.
Booth kétségbeesésében új tervet eszelt ki: nemcsak az elnöktől, hanem lehetséges utódaitól, Andrew Johnson alelnöktől és William H. Seward államtitkártól is meg kell szabadulni. Két társát rájuk állította, ám mindketten kudarcot vallottak.

Április 14-én este Booth belépett Lincoln díszpáholyába, és hátulról fejbe lőtte az elnököt. Ezután kiugrott a páholyból, a színpadra zuhant és így kiáltott: “Sic Semper Tyrannis” („Minden zsarnok ezt érdemli”). Az esés következtében eltörte a lábát, de sikerült elmenekülnie. Tizenegy nappal később akadtak a nyomára és tűzharcban lelőtték. Az elnököt már nem sikerült megmenteni, másnap reggel fél 8 körül az 56 éves Lincoln belehalt sérülésébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik