Tudomány

Kiszámítják Győr ökológiai lábnyomát

Győr az első magyarországi város, amelynek kiszámítják ökológiai lábnyomát.

Az ökológiai lábnyom kiszámításával az mérhető fel, hogy fogyasztásával a város lakossága mekkora részt használ fel a Föld erőforrásaiból. Ez az alapja annak az átfogó környezetvédelmi indexnek, amelynek bevezetését az Európai Bizottság is szorgalmazza, és azért van rá szükség, mert a gazdasági tevékenységek eredménye a GDP-vel jól mérhető ugyan, a GDP viszont e tevékenységek környezetre gyakorolt hatását, a fenntarthatóságot nem méri.

A győri kutatás során külön vizsgálják a győri Széchenyi Egyetem környezetre gyakorolt hatását. Az máris kiderült, hogy mivel a hallgatók 1490 különböző település állandó lakói, ha minden hallgató évente csupán egyszer látogatja meg a szüleit állandó lakóhelyén, az 400 ezer kilométer utazással és az ehhez adódó környezetterheléssel jár együtt.

A vizsgálat eredménye képet ad a lakosságnak arról, milyen mértékben éli fel a környezetét, és egyúttal arra is figyelmeztet majd, hogy milyen változtatásokat kell végrehajtani Győr ökológiai lábnyomának csökkentése vagy a szinten tartás érdekében – közölte a kutatás vezetője, Szigeti Cecília.

Mostanáig mintegy 1000 városnak számolták ki a lábnyomát világszerte. A kutatások általános tapasztalata azt mutatja, hogy az emberiség gyors ütemben éli fel a bolygó tartalékait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik