Tudomány

Tévés történelmet ír Dr. House

Különleges körülmények közt készült a Dr. House sorozat május 17-én adásba kerülő évadzáró része.

A forgatás részleteiről a rendező, Greg Yaitanes számolt be Twitter-profilján. Bár nyilván sokan várják, hogy a forgatás a helyszín, vagy a történet miatt volt különleges, a helyzet nem ez: most először forgattak nagyköltségvetésű tévéműsort digitális fényképezőgéppel.

Az évadzárót az elejétől a végéig egy Canon 5D Mark II géppel vették fel, a szokásos televíziós kamerák helyett. A HD felbontású felvételek nagyrészt a Canon 24-70 és 70-200 milliméter fókusztávolságú objektívjeivel készültek, 18 gigabájtos CompactFlash kártyára. Egy kártya 22 percnyi felvételt tud tárolni, derült ki a rendező beszámolójából. Az is kiderült, hogy a kép a hagyományos tévés kamerákhoz képest gazdagabb képet mutat, illetve, hogy a szűk helyek miatt választották a Canon modelljét.

Amikor nem is olyan rég megjelent a HD videófelvételi képesség a csúcskategóriás tükörreflexes gépekben, sokan megkérdőjelezték a létjogosultságát. Azóta beigazolódott, hogy jó döntés volt a gyártók részéről, egyre-másra készülnek filmek fényképezőgéppel, amelyek, bár drágák, még mindig jóval olcsóbbak egy professzionális kameránál. A gyártók ráadásul ezt felismerve, egyre olcsóbb modelljeikben jelentetik meg a filmfelvételi funkciót, amelynek az lehet a végkimenetele, hogy a filmezésben is megjelennek úgy a “profi amatőrök”, mint az anno történt a digitális fényképezőgépek esetében a fényképezéssel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik