Tudomány

Videót játszik az olajos kijelző

Színes e-book kijelzőt mutatott be a Liquavista nevű holland cég, amely abban is különleges, hogy képes videót is megjeleníteni.

A jelenlegi kijelzők a fekete-fehér e-ink technológiát használják, amelynek a színén kívül a legnagyobb hátránya a frissítési képessége: közel két másodperc kell ahhoz, hogy megváltozzon a kép, így alkalmatlan mozgókép megjelenítésére.

A holland cég kijelzőjének képpontjait színes olajat, vizet és egy speciális filmréteget tartalmazó cellák alkotják. Elektromos töltés hatására a filmréteg vagy a vizet, vagy az olajat vonzza magához (azaz hidrofil, vagy oleofil tulajdonságokat mutat), így a cellában e két anyag valamelyike terül el, megváltoztatva annak színét. A technológia óriási előnye, hogy gyors, hasonlóan az LCD kijelzőkhöz, néhány milliszekundum alatt megváltozik a pixel színe, így alkalmas például a 60 képkocka/másodperces videók megjelenítésére is.

Mindezek mellett számos előnyt nyújt a hagyományos kijelzőkkel szemben: nincs szüksége háttérvilágításra, hiszen az anyagok áteresztik a fényt, emiatt viszont rendkívül energiatakarékos, ami jótékony hatással lehet az eszközök élettartamára. Ráadásul kis módosításokkal a mostani LCD-gyártósoron is elkészíthető.

A cég még 2006-ban mutatkozott be, azonban most egy működő e-book olvasó prototípust is bemutattak.

Ajánlott linkek:

Színes e-olvasót mutattak be, videóval (BBC News, angol)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik