Tudomány

Megtalálhatták a halálközeli élmény okát

Valószínűleg a vér széndioxid-szintje magas azokban az emberekben, akik halálközeli élményt tapasztalnak, vagyis ragyogó fényt látnak, és boldogságról, isteni találkozásról számolnak be.

Korábbi kutatások arról számolnak be, hogy a szívroham túlélőinek 11-23 százaléka tapasztalt ilyen halálközeli élményt, ennek oka körül azonban heves viták zajlanak. Egyesek fizikai vagy pszichológiai okokra vezetik vissza a mechanizmust, mások pedig transzcendentális erőt sejtenek a háttérben.

Szlovén kutatók a szakmailag lektorált Critical Care folyóiratban megjelent tanulmányukban 52 egymást követő szívroham esetet vizsgáltak három nagy kórházban. A páciensek átlagéletkora 53 év, az alanyok közül negyvenkettő férfi.

Tizenegy beteg tapasztalt halálközeli élményt, az esetek között azonban nem állt fenn összefüggés életkor, nem, az iskolázottsági szint, vallás, a halálfélelem, a lábadozási idő vagy az újraélesztéshez beadott gyógyszerek tekintetében. Ehelyett a közös összefüggés a magas széndioxid-szint, illetve az enyhén megemelkedett káliumszint volt a vérben.

A Maribor Egyetem kutatói Zalika Klemenc-Ketis vezetésével hozzáteszik, hogy további, több beteg részvételével végzett kutatásokra lesz szükség az eredmények megerősítéséhez. Mivel a halálközeli élmény sorsfordító tapasztalat lehet, okainak megértése nagy jelentőséggel bír a szívroham túlélői számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik