Tudomány

Buddha születése (i.e. 563)

Sármány Erika
Sármány Erika

2010. 04. 08. 07:21

Lumbini, április 8. - Szerte a világon a buddhisták ezen a napon ünneplik a buddhizmus alapítója, Gautama Sziddhárta születésnapját, aki a fáma szerint i.e. 563-483 között élt.

Érdekes módon a buddhista hagyomány, amely április 8-án ünnepli a napot, eredetileg az i.e 11. századba helyezte Buddha születése időpontját, és csak a modern kor kutatói jöttek rá, hogy valószínűleg a 6. században született, és inkább májusban, mint áprilisban.

A Tripitaka-t alapul véve, amely életét és tanításait feldolgozó legkorábbi írásos emlék, Buddha Siddhárta hercegként született, a Sákja királyságba, mely a jelenlegi Nepál és India határán fekszik. Az izoláltan felnövekvő ifjú 29 évesen lépett a palota kapuin túlra, majd amikor meglátta, hogy a világban létezik az öregség, a betegség, és halál, megszökött és délre vándorolt. Évekig tartó aszkézis után meditálni tanult, majd amikor a módszerek birtokába került, egy fügefa alatt érte el a megvilágosodást, 35 éves korában. A Buddha szó jelentése: felébredt, megvilágosodott.

Élete további részében, 80 éves korában bekövetkezett haláláig tanított, és tanítványokat gyűjtött. A buddhizmus Indiából elterjedt Közép- és Délkelet-Ázsiába, Kínába, Koreába, Japánba, és a 20. században elérte a Nyugatot is. Ma kb. 100 nemzet 350 millió embere vallja Buddha tanait.

Ajánlott linkek:

Buddha beszédei
A buddhizmusról

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Hmejmími légitámaszpont, 2017. december 11.
Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) pilótákkal fényképezkedik a szíriai Hmejmímnél működő orosz légitámaszponton 2017. december 11-én. Putyin a bázison tett villámlátogatásán elrendelte az orosz csapatok Szíriából történő visszavonásának megkezdését. (MTI/AP/Szputnyik/Kreml pool/Mihail Klimentyev)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.