Tudomány

Szétválasztják a palesztin sziámi ikreket

A Gázában született első palesztin sziámi ikrek kedden Szaúd-Arábiába repülhettek, ahol szétválasztó műtét vár rájuk.

A 11 napos Rital és Ritadzs hasánál összenőve jött világra a Gáza déli részén fekvő Hán Junisz városban. Ők a palesztin területen született első ismert sziámi ikrek.

A kislányok túlélési esélyeit növeli, hogy szívük, tüdejük és egyéb szerveik mindkettejüknél kifejlődtek, és csak bélrendszerük egy rövid szakasza közös – mondta el gázai kezelőorvosuk. A helyi kórházban azonban nem tudták végrehajtani a szétválasztó műtétet.

A gyermekek apja a palesztin egészségügyi miniszterhez fordult segítségért, s a tárca az egyiptomi szaúd-arábiai nagykövetséget kereste meg az ügyben.

A szaúdi uralkodó, Abdallah király kedden repülőgépet küldött a csecsemőkért és családjukért Egyiptomba, és magára vállalta az operáció költségeit is.

A család a térségben uralkodó feszült politikai helyzet – a palesztin belviszály, az egyiptomi-gázai ellentét – miatt nem könnyen jutott át az egyiptomi határon.

Bár a ciszjordániai palesztin hatóságok már szombaton kiállították számukra a szükséges útiokmányokat, de nem tudták eljuttatni az Izrael másik oldalán húzódó Gázába, mert a zsidó államban az ünnep miatt zárva voltak a hivatalok. Az útlevelek vasárnap értek célba, de akkor meg azért nem tudott útra kelni a család, mert Egyiptomban volt ünnepnap. Kedden végül szaúdi közbenjárásra a Gázát igazgató radikális Hamász – szaúdi közbenjárásra – a határhoz szállította az ikreket, és Egyiptom kivételesen megnyitotta a határátkelőt, hogy átengedje őket hozzátartozóikkal együtt.

Szaúd-Arábia egyiptomi nagykövete elmondta, hogy a szétválasztó műtétet Abdallah ar-Rabia, az ország fősebésze, egyben egészségügyi minisztere fogja végrehajtani a kislányokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik