Tudomány

Jönnek a Microsoft felhő-alkalmazásai

A Cég itthon is bemutatta a költéges hardvert nem igénylő, online alkalmazásait.

Új korszakot nyit az informatikában a felhő-számtástechnikai (cloud computing) megoldások terjedése, amelyeknél a felhasználók olyan alkalmazásokkal és fájlokkal dolgoznak, amelyek nem a saját számítógépükön, hanem távoli kiszolgálók adatközpontjaiban találhatók – mondta Jean-Philippe Courtois, a Microsoft International elnöke szerdán Budapesten.

A felhasználó így költséges beruházás nélkül használhat magas színvonalú programokat és tárolhat nagy mennyiségű adatot. A világ legnagyobb szoftvergyártójának Észak-Amerikán kívüli értékesítési és marketing tevékenységéért felelős vezetője elmondta: társaságuk több mint 10 éve kínál ilyen szolgáltatásokat, az első a Hotmail levelezőrendszer volt, amelynek utódját, a Windows Live Mail rendszert ma már világszerte 450 millióan használják.

A szakember abból az alkalomból érkezett Budapestre, hogy április 9-től forgalmazzák Magyarországon a Windows Azure platform és az online csoportmunkát támogató Business Productivity Online Suite (BPOS) nevű megoldást. Az előfizetéses rendszerben működő Windows Azure a Microsoft által üzemeltetett úgynevezett alkalmazásplatform. Használatához elég egy alacsony teljesítményű eszköz is – például egy néhány tízezer forintos netbook -, lényeg, hogy legyen internetkapcsolat, amelyen keresztül a felhasználó hozzáfér a platformon – a “felhőben” – futtatott alkalmazásaihoz, vagy az ott tárolt adataihoz. A BPOS szolgáltatásait – például a Microsoft Office Live Meetinget, amelynek segítségével online konferenciákat lehet tartani – naponta több millióan használják. Magyarországon tavaly november óta tesztelik, több mint 150 felhasználó partnerrel, a kereskedelmi forgalmazás pedig április második hetében indul – hangzott el a tájékoztatón.

A szolgáltatások magyarországi elterjedésével kapcsolatos várakozásokra és célokra vonatkozó kérdésekre Drajkó László, a Microsoft Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: “újításokat vezetünk be, számokat ezért nehéz mondani”, a társaság célja mindenesetre az, hogy a felhő-alapú alkalmazások többsége Microsoft technológiával működjön Magyarországon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik