Tudomány

Brutálisak voltak a konkvisztádorok

Brutális kegyetlenséggel bántak el a spanyol hódítók az inkákkal, erről tanúskodnak egy ötszáz éves temetőben nyugvók földi maradványai.

Amerikai antropológusok összesen 258, tizenöt évesnél idősebb inka csontvázát vizsgálták meg, akik két, néhány éve feltárt temetőben aludták örök álmukat. A kutatások eredményeit az American Journal of Physical Anthropology című szaklapban hozták nyilvánosságra.

Az egyik temetőben a holttesteket a jelek szerint sietősen temették el a sekély sírgödrökben. Az itt feltárt 120 halott negyedének csontvázán fedeztek fel fej- és törzssérüléseket. A sebesülések a halál pillanatában keletkeztek, ugyanis teljes mértékben hiányoztak a csont gyógyulására utaló jelek.

Steve Wernke, a nashville-i Vanderbilt Egyetem régésze megdöbbentőnek nevezte azt a kegyetlenséget, amellyel kivégezték az áldozatokat. Némelyek koponyáját egyszerűen szétzúzták, mások fején szúrt sebek látszanak, s akad olyan áldozat, akinek lőfegyverrel lőtték át a fejét. Egy férfikoponyán két lyuk látható, amelyek körül sugárirányú törésvonalak láthatók – ilyen sebesüléseket a korai lőfegyverek okoztak, amelyek alacsony sebességgel lőtték ki a golyót. Egy másik férfiáldozat tarkóján három apró derékszögű nyílás látható – ilyeneket a középkori, acéltüskékkel ellátott fegyverek okozták.

A tudósok meggyőződése szerint a temetőben nyugvók az inkák 1563-ban kitört spanyolellenes felkelésének résztvevői lehettek. Családtagjaik temethették el sietve az áldozatokat.

“A kivégzések brutalitása nemcsak a felkelők megbüntetését, hanem az élők megfélemlítését is célozta” – vélekedett Steve Wernke.

A kutatók meglepetésére viszont nem sikerült a csontvázakon felfedezni kard által okozott vágott sebeket, holott a XVI. századi spanyol iratok a kardot említik a legelterjedtebb katonai fegyverként.

A vizsgálatokat irányító Melissa Murphy, a Wyomingi Egyetem antropológusa szerint ez azzal magyarázható, hogy Francisco Pizarro seregében jócskán akadtak szerencselovagok, akik nemigen értettek a kardforgatáshoz.

Egy másik – másfél kilométerre lévő – temetőben feltárt 138 csontváz közül 18-on észlelték az erőszakos halál jeleit, ám az összes sebesülés inka fegyverektől származott. Mint Melissa Murphy rámutat, ez a tény igazolja a korabeli dokumentumok állítását, miszerint a spanyolok a mai Peru területére érkezve egy polgárháború kellős közepén találták magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik