Tudomány

A viktoriánus nők is élvezték a szexet

Nyilvánosan nem beszéltek a szexről, de privátban nyitottan kezelték a témát - derül ki egy századfordulós kérdőívből. Házasság előtt sokat nem tudtak a testiségről.

A viktoriánus nők prűdségéről alkotott képet oszlathatja el egy rég elfeledett, a szexuális szokásokat kutató felmérés, amelynek alapján teljesen új képet alkothatunk a 19. századi hálószobák titkairól.

Dr. Clelia Duel Mosher kutatása során 1892 és 1920 között 45 középosztálybeli, felsőfokú nő töltött egy szexualitással, házassággal és gyermekvállalásal kapcsolatos kérdőívet.

A kutatásban szereplő nők beszámolói szerint általában élvezték a szexuális együttlétet, és a legtöbben férjüket okolták, amikor a hálószobában nem kapták meg, amit szerettek volna.

A legtöbben a házasság előtt nem tudtak túl sokat a szexről, egyesek csak a vidéken látott állatokat hozták fel példának. A házasságban azonban mindez gyakori, és élvezetes örömforrásnak bizonyult: a nők háromnegyede hetente legalább egyszer szeretkezett. Egy 1867-ben született nő egyenesen „a hosszú és biztos házasság zálogának” nevezte a kielégítő szexuális életet.

További részletek:
A viktoriánus nők is élvezték a szexet (Múlt-kor történelmi portál)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik