Tudomány

22 méteres kisbolygó közelít meg minket

A Föld közelében száguld el csütörtök éjfélkor egy 22 méter átmérőjű kisbolygó.

Az aszteroida 359 ezer kilométerre lesz bolygónktól, ez a Föld-Hold távolság kilenctizede, ám az amerikai úrkutatási hivatal, a NASA szakemberei szerint az űrobjektum nem jelent veszélyt bolygónkra.

A 2010 GA6 katalógusjelű aszteroidát a közelmúltban fedezték fel a Catalina Sky Survey (CSS, Catalina égboltfelmérési projekt) keretében, amelyet 1999-ben indítottak a potenciálisan veszélyes földközeli objektumok (kisbolygók és üstökösök) feltérképezésére.

“Néhány hetenként repülnek el a Föld közelében ilyen objektumok” – nyilatkozta Don Yeomans, a NASA bolygókutatással foglalkozó részlege, a Jet Propulsion Laboratory (JPL) földközeli objektumok részlegének szakértője.

A 2010 GA6 katalógusjelű kisbolygó nem az első hívatlan égi látogató, amely az idén a Föld közelébe “merészkedik”: januárban a 2010 AL30 katalógusjelű kis aszteroida 130 ezer kilométerre száguldott el tőlünk. Más “űrsziklák” általában nagyobb távolságra haladnak el a Föld mellett.

Mint a tudósok rámutatnak a NASA WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) széleslátószögű infravörös sugárzást felmérő csillagászati műholdja, amelyet decemberben állítottak pályára, üzembeállítása óta naponta tucatjával fedezi fel a Föld közelében “rejtőzködő”, korábban ismeretlen “sötét” aszteroidákat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik