Tudomány

Ibériai hiúzok születtek Portugáliában

Először születtek fogságban ibériaihiúz-kölykök Portugáliában a kihalófélben levő állatfaj 2009 októberében történt visszatelepítése óta.

A vasárnap világra jött két kölyök egy ötéves nőstény, Azahar első utódai. Azahar volt az első ibériai hiúz, amely Spanyolországból Portugáliába érkezett a két ország közösen elindított hiúztenyésztési programja keretében.

Spanyolország összesen 16 ibériai hiúzt adott át 2009 októbere óta Portugáliának. Az állatokat azóta az ország déli részén fekvő Sinesben egy tenyésztőközpontban nevelik három év múlva esedékes szabadon bocsátásukig.

A bundájáról párduchiúznak is nevezett foltos nagymacskák akár az egyméteres hosszúságot és a 15 kilogrammos testsúlyt is elérhetik. Az Ibériai-félsziget jellegzetes ragadozójából a XX. század elején még 100 ezer példány élt Spanyolországban és Portugáliában. A városok terjeszkedése, vadászatuk és legfőbb zsákmányuk, az üregi nyúl megfogyatkozása miatt napjainkra mindössze 200 vadon élő ibériai hiúz maradt, többségük Dél-Spanyolország természetvédelmi területein. Portugáliában 2001 óta nincs nyoma szabadon élő párduchiúznak.

Spanyolországban öt éve tart a hiúztenyésztési program, amelynek köszönhetően 72 ibériai hiúzt nevelnek fogságban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik