Tudomány

Erősítik kapcsolatainkat az online közösségi oldalak

Baróthy Zoltán
Baróthy Zoltán

2010. 04. 06. 10:54

Ha valaki úgy gondolná, hogy a Facebook-, Twitter- és más internetes közösségi oldalak csak a folyamatos önreklámozás lapos eszközei, téved, állítják az Illinoisi Egyetem kutatói.

Az online interakciók nemcsak hogy pozitív hatással vannak a valós életre és helyi közösségeinkre, de az online és offline kommunikációs csatornák összeadódásával kétféle közösségteremtő erő egyesül és fejti ki hatását, állítja két amerikai kutató, akiknek “Internet és közösség” című tanulmánya az American Behavorial Scientist című lap 2010 áprilisi számában jelent meg.

Korábban az online kommunikációt a valóságtól elkülönült, virtuális jelenségként vizsgálták, és csak az online megszerezhető tapasztalatok alapján ítélték meg, miközben az online közösségépítés olyan helyi ismeretségeket és kapcsolati hálókat is segít megőrizni és fejleszteni, ahol a tagok már régóta ismerik egymást”, mondja Caroline Haythornthwaite, a cikk egyik szerzője.

“Ma már az ismeretlenekkel való kapcsolatépítés és a helyi közösségek online megerősödése egyszerre történik, sőt a hangsúly egyre inkább az utóbbi felé mozdul” – állítja a kutató. Az internet mindenkinek teret ad, aki szeretne közreműködni, és a többféle nézőpont egy-egy helyi eseményről vagy témáról mindenkinek jó.

Ugyanakkor az online közösségek másként működnek, mint az offline helyi közösségek, derül ki a tanulmányból. Mivel az online szerveződő csoportoknál – elhagyva a földrajzi kereteket – nagyrészt olyanokkal keressük a kapcsolatot, akikkel egy véleményen vagyunk, a valóságos kommunikációban többféle nézőpont, érdek és vélemény ütközik és több a konfliktus, emiatt pedig az online közösségek összetartóbbak, állítja Caroline Haythornthwaite és Lori Kendall információkutatók.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Ismét tüntetnek Budapesten

A harmadik napon is tele a Kossuth tér

Élő videó: Ismét tüntetnek Budapesten