Tudomány

Az Annie Hall lenyomta a Csillagok háborúját (1978)

Los Angeles, április 3. - A legjobb filmért járó Oscar-díjat Woody Allen filmje kapta.

Az akciófilmes kasszasikerek már feltűntek a horizonton, de ezen a 32 évvel ezelőtti éjszakán mégis a romantikus komédia győzedelmeskedett az óriás költségvetésű űreposz felett. Az Amerikai Filmakadémia 50. díjátadóján az Annie Hall megverte George Lucas Star Wars-át.
Az Annie Hall fordulópont volt Allen életében. A fergeteges vígjáték sokat idézett, gondolatébresztő jeleneteiben a szerelmet, és a párkapcsolatokat vizsgálta, mely témákat korábban stand-up komédiáiban és írásaiban is boncolgatott.

Ebben az időszakban a film címszereplője, Diane Keaton volt Allen barátnője. Az eszes, de kissé buggyant Annie Hall figuráját nagyjából róla mintázta. Keaton saját öltözködési stílusát is átvitte a filmbe, a buggyos nadrágok, kalapok, túlméretezett kabátok aztán divatba is jöttek.

Az Annie Hall 40 millió dollárt hozott alkotóinak. A legjobb film díja mellett Allen megnyerte a legjobb rendező és a legjobb forgatókönyv díját is, Keaton pedig a legjobb színésznőnek járó elismeréssel térhetett haza. Allen-t mellesleg jelölték a legjobb színész kategóriára is. A rendező a díjátadó ceremóniára nem ment el.

Részlet az Annie Hallból

Ajánlott videó

Olvasói sztorik