Tudomány

Vezetés közben nem tudunk mobilozni

Sokan hiszik azt, hogy nem okoz számukra problémát megosztani a figyelmüket. Két amerikai kutató vizsgálata ezt nem igazolja.

Jason Watson és David Strayer, a Utah-i Egyetem pszichológusai összesen kétszáz, 18 és 43 év közötti önkéntessel végeztek kísérletet. Az alanyokat autószimulátorba ültették, majd azok begyakorolták a gépezet használatát.

Később azt a feladatot kapták, hogy kövessék az előttük haladó, időnként fékező járművet, majd megmérték a reakcióidejüket, illetve egyéb adatokat. Ezek után az alanyok headseten keresztül szavakat olvastak fel, melyeket meg kellett jegyezniük, illetve egyszerű matematikai feladatokat kaptak, amelyekre csak igaz vagy hamis válaszokat kellett adniuk.

A 200 önkéntesek közül csupán öt olyan volt, akinek nem romlott a teljesítménye, ők annak ellenére képesek voltak biztonságosan vezetni, hogy a matematikai feladatokat is megoldották és a szavakra is emlékeztek. A többiek átlagosan 20 százalékkal hosszabb idő műlva fékeztek, a szavakra való visszaemlékezés 11, a matematikai feladatok megoldásának pontossága 3 százalékkal romlott.

A kutatók, miután bebizonyították, hogy nem igazán tudunk egyszerre több dologra figyelni, most arra készülnek, hogy az 5 tökéletesen teljesítő ember agyi aktivitását összehasonlítják másokéval, hogy rájöjjenek a dolog hatásmechanizmusára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik