Tudomány

Meghalt Molnár Ferenc (1952)

New York, április 2. - A Pál utcai fiúk és a Liliom szerzője a magyar drámairodalom kiemelkedő alakja volt.

A XX. századi magyar polgári drámairodalom jelentős alakja Budapesten született Genfben tanult jogot, majd hátat fordított az ügyvédi karriernek, és hírlapíró lett Budapesten. 1902-ben mutatták be első színdarabját A doktor úr címmel. Termékeny szerző lévén szinte minden évben új darabokkal jelentkezett, amelyeket magyar és külföldi színházak is állandóan játszottak. Stílusát ötletgazdagság, csillogó szellemesség és szatirikus humor jellemezte.

Regényei közül az 1907-ben született Pál utcai fiúk lett a legsikeresebb, számos nyelvre lefordították a bolgártól a koreaiig, és több koprodukciós film is készült belőle. Drámai művei sok vitát váltottak ki, legtöbbet 1909-ben bemutatott színdarabját, a Liliomot kritizálták az argó és a jassznyelv színpadi használata miatt. Ebből a művéből Broadway musical is készült, Carousel címmel.

A fasizmus elől 1939-ben feleségével, Darvas Lilivel előbb Svájcba, majd az Egyesült Államokba költözött, s ott is halt meg New York-ban. Műveit a mai napig játsszák a színházak, és filmes feldolgozások is születnek.

A Pál utcai fiúk – Einstand jelenet a Fábri Zoltán-féle filmváltozatból (1969)

A drámai zárójelenet az amerikai változatból (1934)


Ajánlott videó

Olvasói sztorik