Tudomány

Elindult a Szojuz az űrállomásra

Elindult a Szojuz TMA-18 űrhajó két orosz és egy amerikai űrhajóssal a fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra a kazahsztáni Bajkonur űrrepülőtérről pénteken, közép-európai idő szerint 6.04-kor.

Az űrhajósok az orosz Alekszandr Szkvorcov parancsnok és Mihail Kornyijenko fedélzeti mérnök, továbbá az amerikai Tracy Caldwell Dyson második fedélzeti mérnök.

Az űrhajó a tervek szerint vasárnap, közép-európai idő szerint 7.26-kor kapcsolódik az űrállomáshoz.

Az expedíció tagjai 167 napos útjuk során három amerikai űrsiklót és három Progressz-M orosz teherűrhajót fogadnak, kétszer lépnek ki a nyílt világűrbe, és mintegy 40 tudományos kísérletet végeznek el. Ezen felül ebben az időszakban kell integrálni a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensébe a MIM-1 új kutatási modult, amelyet májusban szállítanak az űrállomásra.

Mindhárom űrhajós az űrállomáson készül megünnepelni születésnapját. Szkvorcov csütörtökön újságírók előtt elmondta: még nem döntötték el, hogyan ünnepelnek. Mivel azonban a csapat női tagja – Tracy – szeret focizni, lehetséges, hogy rendeznek egy űrmeccset, csak még a gyakorlati megoldáson gondolkodnak, s azt fontolgatják, mi legyen a labda és hogyan alakítsák ki a kapukat.

Tracy Caldwell Dyson 1969-ben született, a kémiai tudományok doktora, és 1998-ban vették fel a NASA űrhajósai közé. Járt már a világűrben: 2007 augusztusában 13 napos utat tett az amerikai Endeavour űrsiklón.

Alekszandr Szkvorcov 1966-ban született, katonai akadémiát végzett, berepülő pilótai képesítést szerzett, s azt követően vették fel az űrhajósok közé. A világűrben még nem járt.

Mihail Kornyijenko 1960-ban született. A moszkvai repülés-műszaki főiskolán végzett 1987-ben. Dolgozott a rendőrségen, továbbá az űrkutatásban résztvevő Energia (Enyergija) vállalatnál. Tartalékos hadnagy. 2000 óta űrhajós, a világűrben még nem járt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik