Tudomány

Eiffel-tornyot épít Londonnak Anish Kapoor

Eiffel-tornyot épít a brit fővárosnak Anish Kapoor világhírű szobrász, aki persze átértelmezi a franciák jelképét.

A 120 méter magas, megmászható torony terveit Boris Johnson, London polgármestere mutatta be. Ezek szerint az acélkonstrukció a 2012-es ötkarikás játékok Olimpiai Parkjában kap helyet azzal a szándékkal, hogy a sportesemény után is látogatókat vonzzon – számolt be internetes kiadásában a The Guardian című brit lap (www.guardian.co.uk).

Kapoor mellett vélhetően Antony Gormley és Caruso St John is pályázott a megvalósításra. Boris Johnson szerint az indiai születésű szobrász “fogta a torony ötletét, és a modern brit művészet darabjává formálta”. A polgármester hozzátette, a terv minden bizonnyal megrémítette volna Gustave Eiffelt.

A torony hivatalos neve Lakshmi Mittal acélmágnás után ArcelorMittal Orbit lesz. Mittal Európa leggazdagabb embere, és ő állja az építési költségeket. Boris Johnson a tőle megszokott szertelen stílusban azt is megjegyezte, hogyha ő és Lakshmi nem futnak össze a davosi gazdasági fórumon a ruhatárban, akkor nem épülne meg a torony.

“A projekt fantasztikus lehetőség arra, hogy valami igazán látványos épüljön London számára, az olimpiai játékok számára, olyan valami, ami tartósan őrzi majd a játékok emlékét” – fogalmazott a mágnás.

Az építési költségek várhatóan 19,1 millió fontot (5,7 milliárd forint) emésztenek fel. “Persze sokan mondhatják, hogy nem vagyunk normálisak, amiért a gazdasági válság mélyén vágunk bele Nagy-Britannia legnagyobb köztéri műalkotásának építésébe” – mondta a polgármester, aki hozzátette: mind ő, mind pedig Tessa Jowell, az olimpia ügyével foglalkozó miniszter meg van győződve arról, jól teszik, hogy belevágnak.

Kapoor kollegájával, Cecil Balmond a világ vezető mérnökeinek egyikével vágott bele a projektbe, amelyhez mintegy 1400 tonna acélt használnak fel, és amely 2011 decemberére készülhet el.

Ajánlott videó