Tudomány

Csekkbefizetés automatából

Hamarosan 12, frekventált helyen lévő Erste Bank-automata lesz képes befogadni a sárga csekkeket.

Amennyiben kedvezőek lesznek a visszajelzések, a bank tervezi, hogy további ATM-eket is felszerel ezzel a képességgel. Az elején 10, a későbbiekben 30 csekket lehet egyszerre befizetni.

A bankkártya behelyezése és a megfelelő menüpont kiválasztása után az automata behúzza a csekkeket, majd elhelyzi egy átmeneti tárolóban. A képernyőn megjelenik a csekk képe és a hozzá tartozó összeg, majd a kártyatulajdonos eldöntheti, hogy ki akarja-e azt fizetni.

A bank ügyfelei számára a tranzakció kártyás vásárlásnak minősül, ennyiben kedvezőbb a helzetük, mint más bankok ügyfeleinek, akiknél ugyanez készpénzfelvételnek számít (akárcsak a Postán).

Az automaták számos dologra alkalmasak azon kívül, hogy pénzt vehetünk fel belőlük. Azt például ma már szinte mindegyik tudja, hogy feltölthessük vele a mobiltelefon-egyenlegünket, de hamarosan érkezik a bankjegyfelismerő modul, aminek a segítségével a befizetések azonnal megjelennek az ügyfél számláján (most borítékos rendszer van, amely jóval lassabb). A hazai 4500 automatából jellemzően készpénzt vesznek fel az emberek, holott alkalmasak lennének banki tranzakciók elvégzésére, vagy akár koncert- és mozijegy, közlekedési jegyek vagy bélyeg értékesítésére is. Azzal a lehetőséggel is meg kell barátkoznunk, hogy akár reklámok is megjelenhetnek a kijelzőn, bár biztos nem lesz nehéz, ha cserébe ingyenessé válik az ATM-használat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik