Tudomány

Nagy Károly valóban nagy volt

Nagy Károly majd két méter volt - erre a megállapításra jutottak svájci, német és ausztrál kutatók az egykori frank király bal sípcsontján végzett mérések alapján.

A tudósok a legkorszerűbb eszközökkel vizsgálták meg Nagy Károly sípcsontját, majd annak hossza alapján nyolc különböző módszerrel becsülték meg, hogy milyen magas lehetett életében az uralkodó.

Egyetlen csontra alapozva természetesen nem lehet pontos meghatározást adni – ismerték el a kutatók az Economics and Human Biology című szaklapban, de becslésük szerint a király 1,84 centiméter magas volt egy olyan időszakban, amikor az átlagos magasság korábbi vizsgálatok alapján 1,69 centiméterre tehető. A mai körülmények között Nagy Károly magassága körülbelül 1,95 centiméternek felelne meg – szögezte le a vizsgálatot irányító Frank Rühli, a zürichi egyetem múmiaprojektjének vezetője a kutatócsoport közleményében. “Akkoriban 100 emberből 98 biztosan alacsonyabb volt, mint Nagy Károly.”

További vizsgálatok kimutatták, hogy “egészséges” csontról van szó: a kutatók nem akadtak komolyabb betegség jeleire. A sípcsont ugyanakkor nem túl robosztus, amiből arra lehet következtetni, hogy Nagy Károly valószínűleg inkább karcsú termetű volt – mondta Rühli. A kutatók szerint szálfa termete is hozzájárulhatott ahhoz, hogy kortársai jelentős személyiségnek tartották. A nagy termetnek még manapság is sok előnye van. “Mostani vizsgálatok például gyakran összefüggést mutatnak a test mérete és a jövedelem között – hangoztatta a vizsgálatban részt vevő Maciej Henneberg, az adelaide-i egyetem kutatója Ausztráliából.

I. Károly testalkata mostanáig csak történeti leírásokból volt ismert. Barátja és életrajzírója, Einhard “nagy és erős személynek” festette le, de az uralkodó hatalmának és politikai nagyságának nyomása alatt keletkezett ábrázolások torzíthatnak – írták tanulmányukban a kutatók.

Nagy Károly Kr. u. körülbelül 747 és 814 között élt, és a Nyugat egyik legjelentősebb uralkodójaként tartja számon a történetírás. Húszéves kora körül lett a Frank Birodalom királya, országa fénykorában a Pireneusoktól a Balti-tengerig és az Északi-tenger partjától egészen Rómáig terjedt. A pápa 800-ban római császárrá koronázta. 1165-ben szentté avatták. Földi maradványai egy lepecsételt ereklyetartóban nyugszanak az aacheni dómban, a látogatók elől elzárva. A kutatók is csak a vizsgálat idejére kapták meg a néhai uralkodó bal sípcsontját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik