Tudomány

Újra keres a Google Kínában

Ismét működik a Google keresője Kínában.

Továbbra is ellentmondó nyilatkozatok, hiányos magyarázatok hangzanak el arra vonatkozóan, hogy mi okozta a többórás technikai fennakadást kedden – derül ki szerdai sajtójelentésekből.

Miután kedden délután Kína-szerte több helyütt, így Pekingben és Sanghajban is hol teljesen, hol részlegesen használhatatlanná vált a Google keresője, a zavart a cég először az átállás, a Hongkongba történő átirányítás váratlan technikai következményével magyarázta, majd később azt valószínűsítették, hogy a problémát a “nagy kínai tűzfal” eddig ismeretlen okból történő működésbe lépése okozta.

A Google szerint a kereső forgalma immár ismét teljesen normális, “figyelni fogjuk a jövőbeni fejleményeket, de egyelőre az ügy megoldottnak tűnik” – áll a cég közleményében.

A kínai sajtó szerda reggel meg sem említette a keddi zavart, a hongkongi South China Morning Post összefoglalót közöl, de kínai részről nem idéz hivatalos személyt.

A kínai piacon négy éve jelenlévő amerikai keresőóriás azt követően, hogy rendszerét még tavaly hackertámadás érte és állítása szerint Kínából kínai emberjogi aktivisták postaládáit kívánták feltörni, ez év januárjában kilátásba helyezte, hogy ha továbbra is kötelezik keresőjének szűrésére, akkor kivonul az országból. Peking vállalati, üzleti ügyként kezelte a Google fenyegetését és azt hangsúlyozta, hogy a kínai törvények betartása alól nem adhat felmentést.

A Google március 22-én kínai internetezőit hongkongi oldalára irányította, ahol immár nem kényszerül a keresések találatainak szűrésére, s kínai tevékenységének technikai és szervezeti központját is áthelyezte. A lépést a pekingi vezetés akkor rossz, hibás döntésnek nevezte és válaszintézkedéseket helyezett kilátásba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik